CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مطالعه پدیده هوازدگی در اسلیت های آهکی پیریت دار مزوزوئیک و مروری بر مشکلات ناشی از هوازدگی پیریت (مطالعه موردی، شهرستان اراک)

عنوان مقاله: مطالعه پدیده هوازدگی در اسلیت های آهکی پیریت دار مزوزوئیک و مروری بر مشکلات ناشی از هوازدگی پیریت (مطالعه موردی، شهرستان اراک)
شناسه ملی مقاله: JR_NFAG-13-26_001
منتشر شده در شماره 26 دوره 13 فصل در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:

پریا بهزادتبار - گروه زمین شناسی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان
محمد حسین قبادی - گروه زمین شناسی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

خلاصه مقاله:
بررسی هوازدگی به منظور پیش بینی رفتار سنگ در طی زمان و نیز مناسب بودن آن جهت منابع قرضه مورد اهمیت می­باشد. در این راستا اولین قدم جهت بررسی، ارائه­ی روشی مناسب برای رده بندی هوازدگی می­باشد. در این مطالعه تغییرات ظاهری ناشی از هوازدگی اسلیت­های آهکی در شرایط آزمایشگاهی (سرد و گرم کردن، تر و خشک کردن، ذوب و انجماد و تبلور نمک) و نیز در شرایط جوی (به مدت یک سال)، با حدود 1000 نمونه، مورد بررسی قرار گرفت. این آثار عمدتا به شکل ورقه­ورقه شدن، تغییر رنگ بلورهای پیریت-مگنتیت، آثار پساب زنگ آهن و خردگی لبه نمونه­ها قابل مشاهده بوده است. شدت این تغییرات در آزمون هوازدگی تبلور نمک بیش­تر از آزمون های دیگر بوده است. اکسیداسیون پیریت علاوه بر تاثیری که بر رفتار مهندسی سنگ می­گذارد، بر روی شکل ظاهری مصالح سنگی نیز اثر نامطلوبی دارد. بنابراین پیریت- مگنتیت­­های موجود در اسلیت­های آهکی اراک به طور ویژه از نظر شکل و تغییرات ظاهری ناشی از هوازدگی مورد بررسی و رده بندی قرار داده شدند. این بلورها عمدتا به سه تیپ دانه ای- مکعبی (I)، توده­ای  (II)و دندریتی (III) رده­­بندی و بر اساس درجه هوازدگی به 5 رده P1  تا P5 (بدون هوازدگی تا کاملا هوازده) طبقه بندی شده اند. در نهایت مروری بر مشکلات ژئوتکنیکی ناشی از هوازدگی پیریت­ها داشته ایم.

کلمات کلیدی:
اسلیت آهکی, پیریت, هوازدگی, اراک

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/951249/