پتانسیل ها و موانع توسعه فیزیکی شهر رودبار با رویکرد دورسنجی و GIS

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 182

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ESTJ-22-10_018

تاریخ نمایه سازی: 18 مهر 1400

چکیده مقاله:

زمینه و هدف : توسعه فیزیکی شهرها در تمام دنیا تحت تاثیر جغرافیای طبیعی آن و دخالت های انسانی می باشد. تجزیه تحلیل دادهای جغرافیایی بدون استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی وداده های ماهواره ای دشوار و در حالت پیچیده  غیرممکن است. در این پژوهش پتانسیل ها و موانع توسعه فیزیکی شهر رودبار با رویکرد دورسنجی و GIS مورد بررسی قرار گرفت. روش بر رسی : ابتدا در سیستم اطلاعات جغرافیایی و استفاده از متغیرهای شیب، جهت شیب، کاربری اراضی, خطوط انتقال نیرو، رود، جاده و ریل، گسل و نقاط روستایی در محیط نرم افزارArcGIS  و روش تلفیقیAHP-FUZZY به مکان یابی نقاط مستعد شهری  پرداخته شد.و خروجی در قالب یک نقشه حاصل از AHP  و همپوشانی فازی به پنج گروه دارای پتانسیل خیلی خوب، خوب، متوسط، ضعیف و خیلی ضعیف استخراج گردید. برای گسترش فیزکی شهر با استفاده از سنجش ازدور به صورت تفسیر چشمی بر روی تصاویر گوگل ارث در سال ۲۰۱۶ و برای سال های ۲۰۱۶، ۲۰۰۹، ۲۰۰۴ برای ۱۲ سال به صورت خروجی یک نقشه دست آمد و در آخر به مقایسه نتایج به دست آمده از سیتم اطلاعات جغرافیایی و تفسیر چشمی پرداخته شد. یافته ها :یافته های به دست آمده از روش تلفیقیAHP-FUZZY نشان می دهد ۶/۹۵ درصد از منطقه مورد مطالعه دارای پتانسیل خیلی ضعیف, ۵۲/ ۱درصد  دارای پتانسیل ضعیف, ۱۷/۱ درصد دارای پتانسیل متوسط ,۱۲/۱ درصد دارای پتانسیل خوب و ۶۹/۰ درصد دارای پتانسیل خیلی خوب می باشد.و یافته های به دست آمده از روش تفسیر چشمی در مدت ۱۲ سال نشان می دهد  توسعه شهر فقط مسکن مهر می باشد. بحث و نتیجه گیری : با توجه به یافته های به دست آمده از روش تلفیقیAHP-FUZZY و سنجش از درو و روی هم گذاری این یافته ها به این نتیجه رسیدیم که  اکثر ساخت وسازهای شهر رودبار در نقاط غیر مستعد ساخته شده است و این شهر تحت تاثیر عوامل طبیعی و اجتناب ناپذیر ازجمله شیب تند, گسل فراوان, رودخانه دائمی سفیدرود و کاربری اراضی که بیشتر آن باغ و جنگل و زمینهای کشاورزی می باشد، قرارگرفته و مانع توسعه فیزیکی آن شده است .

کلیدواژه ها:

توسعه فیزیکی شهری ، تصمیم گیری چند معیاره ، فازی

نویسندگان

احمد صفری

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه سنجش از دور و GIS، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران.

زهرا عزیزی

استادیار گروه سنجش از دور و GIS، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران. (مسوول مکاتبات)

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Kavyani pooya, H., The Study of the Historical Factors of ...
  • Shiae, A., ۲۰۰۷. Introduction to the Basics of Urban Planning, ...
  • Azizi, A. ۲۰۰۲. Analysis and Evaluation of Sustainable Urban Development ...
  • Negaresh, H., ۲۰۰۳. Application of geomorphology in localization of cities ...
  • ۱۱.Bahadur Thapa, B., Murayama,Y. ۲۰۰۹. Examining Spatiotemporal Urbanization Patterns in ...
  • Masoumi, G., Salehi, A., Meymandpour, b. ۲۰۰۹. Application of Fuzzy ...
  • Shad, R., Ebadi, H., Saadi Mesgari, M., Vafaienezhad, A. ۲۰۰۹. ...
  • نمایش کامل مراجع