تحلیل آماری و اقلیمی طوفان های گردوغبار در ایران

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 207

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ESTJ-21-11_004

تاریخ نمایه سازی: 19 مهر 1400

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: با توجه به افزایش این پدیده در سال های اخیر، پژوهش حاضر به تحلیل آماری و اقلیمی طوفان­های گردوغبار در ایران در سال ۲۰۱۵ پرداخته است. روش بررسی: دراین تحقیق از آمارساعتی کدهای هواشناسی استفاده شده­است. برای رسم گلباد از نرم افزار WRPLOT VIEW استفاده شده است. به منظور تحلیل سینوپتیکی طوفان مزبور، اطلاعات داده­های جو میانه و بالا از قبیل داده­های فشار تراز دریا، ارتفاع ژئوپتانسیل تراز ۵۰۰ هکتو پاسکال، از پایگاه داده­ی NCEP/NCAR دریافت و الگوهای گردشی آن به­دست آمده است. جهت مشخص نمودن مسیر طوفان­های گردوغبار از مدل رهگیری بسته های هوا HYSPLIT استفاده شده­است. یافته­ها: زابل دارای بیش­ترین رخداد گردوغباردر سال ۲۰۱۵ بوده است. بیشترین سرعت باد و شدیدترین کاهش­دید در ایستگاه زابل در ۶ جولای ۲۰۱۵ مشاهده ­شده است. توده­های گردوغباری در اراک و فسا از غرب و شمال غرب عراق و در زابل از افغانستان وارد ایران شده­است. نتایج پایگاه گردش­ جو میانه و ترازدریا در ۲۱ جولای ۲۰۱۵ که شدیدترین کاهش دید در فسا روی داده، بیان­گر حضور یک کم­ارتفاع  بر روی روسیه و یک پرفشار روی شمال دریای سیاه است. یک سامانه کم­فشار نیز روی پاکستان مشاهده شده است که زبانه­های آن تا مناطق شرقی و جنوبی ایران کشیده ­شده­است. بحث و نتیجه گیری: پدیده غباروزه در زابل می تواند دارای چشمه غبار محلی باشد. همچنین بیش­ترین رویداد تعلیق در شهرهای فسا و اراک با سرعت های کم­تر باد همراه است. بادهای شمال شرقی در دوره سرد سال می تواند به سبب بادهای ۱۲۰ روزه سیستان باشد که تاثیر آن در شهر زابل بیشتر خواهد بود. در روزی که بیش­ترین کاهش دید مشاهده می شود اکثر مناطق کشور تحت­تاثیر زبانه­های مرکز پرفشار واقع روی غرب عراق، که در حرکت شرق­سوی خود به مرکز ایران رسیده است قرار گرفته اند.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

پریسا فتاحی مسرور

کارشناس ارشد گروه علوم غیرزیستی جوی و اقیانوسی، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

مریم رضازاده

استادیار، گروه علوم غیرزیستی جوی و اقیانوسی، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران (مسوول مکاتبات).

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Furman, H.K.H., ۲۰۰۳. Dust storms in the Middle East: sources ...
  • Indoitu, R., Orlovsky, L., Orlovsky, N., ۲۰۱۲. Dust storms in ...
  • Cao, H., Amiraslani, F., Liu, J., Zhou, N. ۲۰۱۵. Identification ...
  • Rezazadeh, M., Irannejad, P., Shao, Y. ۲۰۱۳. Climatology of the ...
  • Wang, Y., Stein, A.F., Draxler, R.R., Jesús, D., Zhang, X., ...
  • Raeispour, K., Statistical and Synoptic Analysis of Dust Phenomenon in ...
  • Alijanei, B., Raeispour, K., ۲۰۱۱. Statistical, Synoptical Analysis of Sand ...
  • نمایش کامل مراجع