پایش گردشگری فصلی شمال غرب ایران با استفاده از شاخص اقلیم گردشگری (T.C.I)

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 157

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ESTJ-21-1_017

تاریخ نمایه سازی: 19 مهر 1400

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: شناخت پتانسیل­های اقلیمی، به عنوان بستر فعالیت­های انسانی، پایه و اساس غالب برنامه­ریزی­های محیطی و آمایش سرزمین را تشکیل می­دهد؛ امروزه اکثر گردشگران برای انتخاب مقصد ملاحظات اقلیمی را مورد توجه قرار می دهند. هدف از این پژوهش ارزیابی و پهنه بندی فصلی اقلیم گردشگری شمال غرب ایران با استفاده از شاخص اقلیم گردشگری (T.C.I)است. روش بررسی: در این پژوهش به منظور ارزیابی شرایط اقلیم آسایش از دیدگاه گردشگری، داده­های اقلیمی ۲۲ ایستگاه سینوپتیک شمال غرب ایران در یک دوره آماری ۲۰ ساله (۲۰۱۰-۱۹۹۰) تهیه شدند. در این مدل سیستمی از ۷ پارامتر: میانگین حداکثر دما، میانگین دما، میانگین حداقل رطوبت نسبی، میانگین رطوبت نسبی، مجموع بارش ماهانه، میانگین روزانه ساعات آفتابی و سرعت باد استفاده شد. برای پردازش داده ها از شاخص TCI استفاده شد با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی، نقشه اقلیم گردشگری برای چهار فصل ترسیم گردید. یافته ها: یافته های پژوهش نشان می دهد که شاخص اقلیم گردشگری در شمال غرب به علت تضاد توپوگرافی دارای تنوع زیادی در طول سال می باشد. فصل­ تابستان با در برداشتن شرایط (بی­نهایت ایده­ال ۷، وضعیت ایده­ال ۱۰، کیفیت­عالی ۳، شرایط خیلی­خوب ۱ و قابل قبول ۱)  نسبت به سه فصل دیگر در رتبه یک؛ فصل پاییز با شرایط (عالی: ۴، خیلی­خوب: ۱۱، خوب: ۳ و قابل قبول: ۴) رتبه دوم نسبت به سه فصل دیگر؛ فصل بهار با کیفیت(خیلی­خوب: ۲، خوب: ۲، قابل­قبول: ۱۱ و ناچیزحاشیه­ای: ۷) در رتبه سوم نسبت به فصل­های دیگر و فصل زمستان با وضعیت(قابل­قبول: ۱، ناچیزحاشیه­ای: ۱۴، نامناسب: ۵ و بسیارنامناسب: ۲) در رتبه چهارم و نامطلوب­ترین حالات نسبت به سایر فصول به خود اختصاص دادند. بحث و نتیجه گیری: شمال غرب ایران با داشتن جاذبه های گردشگری زیاد می تواند مقدمات حضور گردشگران داخلی و خارجی باشد. مناظرزیبا و منحصربه فرد و شرایط آب وهوای متنوع در تمامی فصول می تواند در راستای توسعه این صنعت گام های استوار برداشته و بهره های فراوان داشته باشد.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

بهروز سبحانی

دانشیار گروه جغرافیای طبیعی، اقلیم شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران (مسوول مکاتبات)

وحید صفریان زنگیر

دانشجوی دکتری گروه جغرافیای طبیعی، اقلیم شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Mohammadi, H., ۲۰۱۰. Applied Meteorology. Tehran University Press. ۲ Edition. ...
  • Masoumi, M., ۲۰۰۹. An Introduction to Approaches in Tourism Development ...
  • Gandomkar. A and Mohseni. N., ۲۰۱۱. Analysis and Estimate Tourism ...
  • Gandomkar.A., ۲۰۱۱. Temporal and Spatial Distribution of Tourism Climate Comfort ...
  • Ahmadi. M.A., ۲۰۱۲. Evaluation of tourism climate comfort in order ...
  • Fang, Y., Yin, J., ۲۰۱۵, National Assessment of Climate Resources ...
  • Nicholls, S., Amelung, B., ۲۰۱۵. Implications of Climate Change for ...
  • Tzu, M. Liu, T.M., ۲۰۱۶. The influence of climate change ...
  • Zhang, H.Q. Kulendran, N., ۲۰۱۶. The Impact of Climate Variables ...
  • Saidi, A.; Ataee, H. Alawinia, F., ۲۰۱۲. Assessment of Comfort ...
  • نمایش کامل مراجع