بررسی فلزات سنگین (روی، مس، کادمیوم و آهن) در بافت های مختلف شگ ماهی (Alosa braschnikowi) در نواحی جنوبی دریای خزر (بابلسر)

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 160

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_AEJO-8-4_021

تاریخ نمایه سازی: 23 آبان 1400

چکیده مقاله:

   این تحقیق به منظور بررسی غلظت فلزات سنگین روی، مس، کادمیوم و آهن در بافت پوست، عضله، آبشش و گناد شگ ماهی (Alosa braschnikowi) در نواحی جنوبی دریای خزر(بابلسر) در سال ۱۳۹۳ به اجرا در آمد. بدین منظور ۷۰ قطعه نمونه ماهی در دو فصل پاییز و زمستان به صورت تصادفی از پره های صید تهیه و مورد زیست سنجی قرار گرفتند. پس از هضم نمونه ها، غلظت فلزات توسط دستگاه جذب اتمی شعله اندازه گیری شد. نتایج نشان داد، که کم ترین میانگین غلظت فلزات در بافت عضله بود. هم چنین بیش ترین میانگین غلظت آهن، روی و کادمیوم در بافت گناد و بیش ترین میانگین غلظت فلز مس در بافت پوست وجود داشت. ترتیب غلظت فلزات به صورت روی> آهن> مس> کادمیوم بود. اختلاف معنی دار بین آهن و روی در بافت های عضله، آبشش، پوست و گناد وجود داشت (۰/۰۵>p). به علاوه فلز روی در عضله و گناد معنی دار (۰/۰۵>p) اما در پوست و گناد معنی دار نبود (۰/۰۵کادمیوم در بافت عضله و آبشش دارای اختلاف معنی دار، ولی در بافت های عضله و گناد اختلاف معنی دار نداشت. مقادیر فلزات به دست آمده در مقایسه با استانداردهای جهانی WHO, FAO   UK نشان داد که مقدار روی در بافت پوست و گناد از استانداردهای FAO ,UK (MAFF)بیش تر بود و مقدار غلظت کادمیوم در تمام بافت ها از میزان استانداردها بالاتر بود.

نویسندگان

زهرا فلاح نژاد آستانی

گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه مازندران، بابلسر

حسن تقوی

گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه مازندران، بابلسر

حسن فضلی

پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، صندوق پستی: ۹۶۱