سناریو های محتمل درآینده پژوهی روابط خارجی ایران و عربستان مبتنی بر توافقات احتمالی هسته ای ایران و ۵+۱ با استفاده از روش تایدا(تا بازه زمانی ۲۰۲۵)

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 184

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JGQE-5-18_009

تاریخ نمایه سازی: 26 بهمن 1400

چکیده مقاله:

    زمینه و هدف: بعد از تحولات منطقه عربی، عربستان نسبت به افزایش نقش ایران در لبنان، فلسطین، یمن، سوریه و به ویژه عراق نگران است، تحولات چند سال گذشته در منطقه خاورمیانه که موجب افزایش نفوذ جمهوری اسلامی ایران و شیعیان شد، اسباب نگرانی پادشاهی سعودی در مورد کاهش نقش و نفوذ خود در منطقه را فراهم آورده است. که این موضوع تاثیر زیادی در روابط خارجی این دوکشور مهم منطقه داشته است. به همین علت تحقیق حاضر به بررسی سناریوهای محتمل در آینده روابط خارجی دوکشور پرداخته است. روش: نوع تحقیق در این پژوهش از حیث هدف، کاربردی می باشد. اما از حیث ماهیت و روش، پیمایشی، خبرگی و دلفی و با کمک روش تایدا می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی نخبگانی است که در شغل سفیر در معاونت خاورمیانه و آفریقا وزارت خارجه مشغول هستند به همراه اساتید جغرافیای سیاسی (با رتبه دانشیار، استادتمامی) از سه دانشگاه تهران، تربیت مدرس، آزاد اسلامی (علوم و تحقیقات و تهران مرکز) می باشند که با سوالات باز پرسش شده اند. همجنین حجم نمونه در این پژوهش به دلیل حضور متخصصین شناخته شده، سعی شده به صورت هدفمند از تمامی واجدین شرایط سوالات انجام شود. یافته ها: یافته های تحقیق که حاصل سوال نخبگی از جامعه آماری تحقیق بوده نشان می دهد که: ۸۳ درصد نخبگان وزارت خارجه و ۷۸درصد اساتید جغرافیای سیاسی متغیر"نگاه تعدیل و موزانه نگر به توافق هسته ای و تعدیل در روبط خارجی با ایران"، ۸۵درصد نخبگان وزارت خارجه و ۸۲ درصد اساتید جغرافیای سیاسی متغیر "توافق هسته ای، افزایش ناامنی و اصطکاک در روابط خارجی با ایران"، ۹۰درصد نخبگان وزارت خارجه و ۸۷درصد اساتید جغرافیای سیاسی متغیر"تضعیف موقعیت منطقه ای عربستان"، ۷۹درصد از نخبگان وزارت خارجه و ۹۱ درصد از اساتید جغرافیای سیاسی متغیر"گسترش تفکر سلفی و وهابیگری" را از مهم ترین متغیرهای تاثیرگذار در روابط خارجی ایران و عربستان در سناریوهای محتمل آینده می دانند. نتیجه: در تحقیق حاضر که به نوعی متمایز از سایر تحقیق به این موضوع پرداخته شده است، سعی کرده با شناسایی متغیرهای مهم و تاثیرگذار، سناریوهای محتمل را در روابط خارجی دو کشور بیان نماید و در پایان به این نتیجه می رسد که: الف- نگاه تعدیل و موزانه نگر به توافق هسته ای سبب بهبود روابط خارجی ایران و عربستان تا ده سال آینده خواهد شد. ب-توافق هسته ای بین ایران و ۵+۱ باعث اصطکاک بیشتر بین ایران و عربستان خواهد شد. پ-با برقراری توافق هسته ای موقعیت منطقه ای عربستان تضعیف خواهد شد که این مهم سبب کنار آمدن بیشتر عربستان با قدرت جمهوری اسلامی ایران در منطقه و تصحیح در روابط خصمانه خود با ایران قدم برخواهد داشت. ت- توافق هسته ای به نگرانی های منطقه ای و ایدئولوژیکی خواهد افزود و عربستان برای فرار از این موقعیت سعی خواهد کرد با گسترش تفکر سلفی و وهابیگری در منطقه به نوعی بتواند مانع این مهم در منطقه شود.

نویسندگان

عبدالرضا فرجی راد

دانشیار جغرافیای سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

رحیم سرور

دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

محسن رستمی

دانشجوی دکترای جغرافیای سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی- تهران- علوم و تحقیقات، تهران، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • اعتمادی، فرامرز(۱۳۹۱). نگاهی به بیداری اسلامی در خاور میانه، فرامرز ...
  • جکسون، ر. و سورنسون، گ. (۱۳۸۵). درآمدی بر روابط بین ...
  • رستمی، محسن و همکاران(۱۳۹۲). ترکیه و بیداری اسلامی، تهران: انتشارات ...
  • سجادپور، کاظم(۱۳۸۳). نگاهی به اهداف و ابزار در سیاست خارجی، ...
  • عطایی، فرهاد، منصوری مقدم، محمد(۱۳۹۲). تبارشناسی سیاست خارجی راهبردی، فصلنامه ...
  • کریمی پور، یدالله (۱۳۸۰). ایران و همسایگان. نشر جهاد دانشگاهی ...
  • مجتهدزاده، پیروز (۱۳۸۱). ایده های ایرانی ودگرگونی های ژئوپلیتیک، نشرنی ...
  • نصیری، قدیر(پائیز ۱۳۸۲). مکتب کپنهاگ:مبانی نظری و موازین عملی، فصلنامه ...
  • Cohen, Joel E. ۲۰۰۱. What the Future Holds. U. S. ...
  • Ruth, Kelly, "Futures thinking to achieve sustainable development at local ...
  • http://www. onlinemanagers. ir/emag/ContentDetails. aspxwww. jfs. tku. edu. ywhttp://www. bultannews. com/fa/news/۱۱۹۸۵۲http://www. ...
  • نمایش کامل مراجع