بررسی تاثیر درمانهای روان شناختی در اختلال استرس پس از ضربه PTSD (مروری نظام مند بر درمانهای موج سوم شناختی رفتاری و فراتشخیصی)

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 335

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CIPSA08_197

تاریخ نمایه سازی: 14 فروردین 1401

چکیده مقاله:

پژوهش حاضر مروری بر درمانهای اثربخش، درمانهای موج سوم و فراتشخیصی در درمان PTSD است. مطالعه ی حاضر به شیوه مطالعه نظاممند و جمع آوری ۳۷ مطالعه کارآزمایی تصادفی و فراتحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است. این مطالعه با کلید واژه های BCT، موج سوم، مواجهه سازی EXPT، CPT، CT، DBT، SCH. T، ACT، MBCT و درمان فراتشخیصی از سالهای ۱۹۷۰ تا ۲۰۲۱ صورت گرفت. پژوهشها نشان میدهد اثربخش ترین درمانها، درمانی است که مبتنی بر درمان مواجهه سازی و تنظیم هیجانی به همراه تغییر در شناختهای مبتلایان بوده است و جزء درمان های خط اول محسوب میشوند. در ۳ دهه اخیر هر یک از درمانهای موج سوم به دانش درمانهای شناختی رفتاری افزوده و درصدد و کاهش علائم PTSD، افسردگی و اضطراب بوده اما از نظر اثربخشی در درمانهای مبتنی بر شواهد دارای اثرات خفیف تا متوسط گزارش شده است و از نظر درمان های دارویی، ترکیب داروهای SSRIS، نتظیم کننده خلق و در صورت نیاز از داروهای ضد روان پریشی و آرامبخش برای کاهش علائم و برای افزایش کیفیت زندگی بیماران استفاده میشود و در خصوص درمان کودکان درمان موثر درمان رفتاری شناختی مبتنی بر تروما TF_CBT میباشد.

کلیدواژه ها:

درمان فراتشحیصی ، کارآمدی هیجانی ، هم ابتلایی ، اختلال استرس پس از ضربه PTSD ، تنظیم هیجانی ، انعطاف پذیری روان شناختی ، مواجهه درمانیACT ، DBT ، EBT

نویسندگان

جعفر میرزایی

دانشجوی دکتری روان شناسی سلامت دانشگاه خوارزمی تهران، ایران

محمد حاتمی

گروه روانشناسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

شهرام محمدخانی

گروه روانشناسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

جعفر حسنی

گروه روانشناسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران