بررسی تاثیر رسانه های اجتماعی بر سلامت روان افراد: یک مرور نظامند

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 950

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICISME02_071

تاریخ نمایه سازی: 31 اردیبهشت 1401

چکیده مقاله:

چشم انداز فناوری در سال های اخیر به سرعت تکامل یافته است و رسانه های اجتماعی اکنون نقش اصلی را در زندگی افراد باز می کنند. استفاده روز افزون از شبکه های اجتماعی در میان بزرگسالان در عصر حاضر یکی از دغدغه های جامعه و محققین است، چرا که همیشه دو وجه مثبت و منفی برای هر نوآوری وجود دارد و تاثیر این پدیده های نوظهور بر سلامت روان انسان نوضوع حائز اهمیتی است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر رسانه های اجتماعی بر سلامت روان یک مرور نظامند بود.روش: برای دستیابی به هدف مذکور محقق یک مرور نظام مند، در مطالعات و بدون محدودیت زمانی، با جستجوی کلیدواژه ها در عنوان، چکیده و کلیدواژه های مطالعات در پایگاه داده های علمی معتبر Google Scholar, Web of Science, PubMed و Scopusدر مارس ۲۰۲۲ مورد کاوش قرار داد. عناوین و چکیده ها به طور مستقل براساس معیار های واجد شرایط بودن غربالگری شدند. معیار ورود شامل مطالعات به زبان انگلیسی، دسترسی به متن کامل مقالات و مطالعاتی که بر اساس عنوان و محتوا پاسخ احتمالی را به سوالات تحقیق داشتند و معیار خروج شامل چکیده بدون متن کامل، عدم وجود یکی از کلید واژه ها در عنوان و متن مقاله می باشد.یافته ها: در مجموع ۱۱۶۷ مقاله بدست آمد که مورد ارزیابی قرار گرفتند و در نهایت از ۱۱۶۷ مقاله ارزیابی شده ۱۴ مقاله به دقت مورد بررسی قرار گرفت و وارد مطالعه شد. یافته ها نشان داد که پلت فرم های مجازی رسانه های اجتماعی مانند فیس بوک، توییتر، یوتیوب، بلاگ ها ، بازی های آنلاین و مای اسپیس برنامه هایی هستند که به طور تصاعدی در بین افراد استفاده می شوند. رسانه های اجتماعی اثرات مثبت و منفی بر سلامت روان دارند. اثرات منفی شامل افسردگی و افکار خودکشی، آزار و اذیت اینترنتی، مشکلات خواب و اعتیاد، کاهش توانایی فکری وعدم تمرکز و اثرات مثبت شامل امکانات طنز و سرگرمی، ارتباط اجتماعی با دیگران و دریافت مشاوره، فرصت جدید برای ارتقا ذهنی افراد و توسعه مهارت های خاص می باشد.نتیجه گیری: علی رغم چالش های استفاده از رسانه های اجتماعی و خطرات آن رسانه های اجتماعی راه مفیدی برای آموزش و دسترسی به افراد برای ارتقا سلامت روانی ارائه می دهند که هرکدام در جای خود حائز اهمیت هستند. نکته مهم این است که بتوانیم با اجرای اقدامات مناسب اثرات منفی رسانه های اجتماعی را بر سلامت روان کاهش دهیم و تاثیر مثبت آن را تقویت کنیم.

نویسندگان

ریحانه نوروزی اول

دانشجوی کارشناسی ارشد فناوری اطلاعات سلامت، گروه مدارک پزشکی و فناوری اطلاعات سلامت ، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

خلیل کیمیافر

دانشیار، گروه مدارک پزشکی و فناوری اطلاعات سلامت، دانشکده پیراپزشکی مشهد، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران