شناسایی مولفه‎های پیاده سازی کتاب‎درمانی در کتابخانه‎های عمومی کشور از دیدگاه متخصصان علم اطلاعات و دانش‎ شناسی و روان شناسی و ارائه الگوی پیشنهادی

سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 99

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_PUBLIJ-23-1_006

تاریخ نمایه سازی: 22 خرداد 1401

چکیده مقاله:

هدف: پژوهش حاضر درصدد شناسایی مولفه‎های پیادهسازی کتابدرمانی در کتابخانههای عمومی از دیدگاه متخصصان رشته علم اطلاعات و دانششناسی و رشته روانشناسی و ارائه الگوی پیشنهادی است. روش: در پژوهش حاضر از روش پیمایشی استفاده شده است. در ابتدا به منظور شناسایی مولفه های پیادهسازی کتابدرمانی در کتابخانههای عمومی کشور از مطالعه اکتشافی و مرور متون بهره گرفته شد و سپس با توجه به آن، پرسشنامه محقق ساخته (مبتنی بر وب) طراحی شد و این پرسشنامه در بین جامعه آماری پژوهش که متشکل از ۶۱ نفر از متخصصان رشته علم اطلاعات و دانش شناسی و رشته روان شناسی بودند، توزیع شد و برای تجزیه و تحلیل داده‎ها از نرم‎افزار اس.پی.اس.اس. استفاده گردید. یافته ها: نتایج حاکی از آن است که مخاطبان این طرح بر خلاف انتظار «افراد عادی و طبیعی» هستند و «نهادکتابخانه های عمومی کشور» مهمترین سازمان دخیل در این حوزه است. مهمترین امکان مورد نیاز «نیروی انسانی آموزش دیده و متخصص» بود و مهمترین روش پیادهسازی، «کتابدرمانی خلاق» دانسته شد و مهمترین وظیفه نهاد کتابخانه‎های عمومی «تهیه کتابهای توصیه‎شده برای کتابخانههای عمومی» تلقی گردید. مهمترین وظیفه سایر سازمان‎های دخیل «تدوین و ارائه فهرست کتابهای پیشنهادی به نهادکتابخانههای عمومی کشور» و مهمترین وظیفه مشترک تمام سازمان های دخیل «ارزیابی و برطرف کردن موانع و کاستیها در طول اجرای کتابدرمانی» عنوان شد. موارد مذکور مهمترین مولفه‎های پیادهسازی کتابدرمانی در کتابخانههای عمومی کشور شناسایی بودند که در انتها الگوی پیشنهادی بر اساس آنها ارائه شده است. اصالت/ارزش: ارزش مقاله حاضر در ارائه مولفه های اصلی پیاده سازی و اجرای کتاب درمانی در کتابخانه های عمومی کشور است. تمرکز بر مولفه های فوق، بر اساس پیشنهاد این پژوهش، می تواند موفقیت این برنامه ها را تسهیل کند.  

کلیدواژه ها:

Bibliotherapy ، public Libraries ، Iran Public Libraries Foundation ، پیاده سازی ، کتاب درمانی ، کتابخانه های عمومی

نویسندگان

سهیلا خوئینی

M. A. of KIS, University of Tehran

علیرضا نوروزی

Assistant Professor, Dept. of KIS, University of Tehran, Iran

فاطمه فهیم‎نیا

Associate Professor, Dept. of KIS, University of Tehran, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بیگدلی، زاهد و فرهادیان، بهروز (۱۳۸۱). نظر مراجعان کتابخانه های ...
  • تاجداران، منصور و همکاران (۱۳۹۳). درمان خودیاری از طریق کتاب: ...
  • تبریزی، مصطفی (۱۳۷۲). کتاب درمانی. تهران: فراوان ...
  • ریاحی نیا، نصرت و عظیمی، علی (۱۳۹۱). مبانی، نظریه ها ...
  • ریاحی نیا، نصرت (۱۳۹۰). تاثیر مشاوره گروهی و کتاب درمانی ...
  • زارع فراشبندی، فیروزه و سلیمی، سپیده (۱۳۹۳). کتاب درمانی: کاربردها، ...
  • سلیمی، سپیده (۱۳۹۲). بررسی تاثیر کتاب درمانی گروهی بر عزت ...
  • طاهرزاده موسویان، سیده صدیقه و بیگدلی، زاهد (۱۳۹۳). آیا کتابداران ...
  • علی رمضانی، حمیده (۱۳۸۷). کتاب درمانی: درمانی بدون عارضه. فصلنامه ...
  • نمایش کامل مراجع