دیدگاه کتابداران کتابخانههای عمومی استان همدان درباره مولفه های اخلاق حرفه ای کتابداران

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 214

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_PUBLIJ-20-3_004

تاریخ نمایه سازی: 22 خرداد 1401

چکیده مقاله:

هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی دیدگاه کتابداران کتابخانه های عمومی استان همدان درباره مولفه های اخلاق حرفه ای کتابداران انجام شد. روش: پژوهش حاضر کاربردی است که با روش پیمایشی تحلیلی انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته می باشد. جامعه پژوهش شامل ۹۷ کتابدار کتابخانه­های عمومی وابسته به نهاد کتابخانه­های عمومی کشور در استان همدان است. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و با کمک نرم افزار SPSS تحلیل گردید. یافته ها: از دیدگاه کتابداران کتابخانه­های عمومی، اهمیت آشنایی و آگاهی آنان با مولفه های اخلاق حرفه ای در حد بالایی است. مولفه های اخلاق حرفه ای اولویت بندی شده شامل مسئولیت در قبال جامعه، استفاده کنندگان، حرفه، همکاران، سازمان، خود، و در قبال متخصصان سایر رشته ها می باشد. بین دیدگاه افراد با رشته کتابداری و غیرکتابداری تفاوتی در اولویت بندی مولفه های اخلاق حرفه ای مشاهده نشد. همچنین عوامل موثر بر رعایت اصول اخلاق حرفه ای کتابداران به ترتیب عبارتند از اجتماعی، مدیریتی، دینی، سازمانی، حرفه ای، و شخصی. اصالت/ارزش: از آنجا یی که تدوین نظامنامه ای جامع در اصول اخلاق حرفه ای کتابداران نیازمند بررسی و نگرش دیدگاه های کتابداران در کتابخانه های مختلف است، پژوهش حاضر چارچوب پیشنهادی اخلاق کتابداران کتابخانه های عمومی را مشخص کرده است و می تواند مورد استفاده نهاد کتابخانه های عمومی کشور و دیگر دست اندرکاران حرفه قرار گیرد. همچنین، تعیین میزان آشنایی کتابداران از اخلاق حرفه ای و شناسایی عوامل موثر بر رعایت اصول اخلاقی، می تواند به مسئولان و کتابداران جهت برنامه ریزی و بهبود اخلاقیات یاری رساند.  

کلیدواژه ها:

Librarians ، Professional ethics ، Library and Information Science ، Public libraries. ، اخلاق حرفه ای ، اصول اخلاق حرفه ای ، کتابداری و اطلاع رسانی ، کتابداران ، کتابخانه های عمومی.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Fallis, D. (۲۰۰۷). Information ethics for twenty-first century library professionals. ...
  • Jefferson, N. R. and Contreras, S. (۲۰۰۵). Ethical perspectives of ...
  • McGuigan, G. S. (۲۰۱۱). Crisis of professionalism in public services: ...
  • Vaughan, R. and Holm, S. (۲۰۰۴). Professional values in Norwegian ...
  • انجمن کتابداری قم (۱۳۸۶ ). اخلاق حرفه ای کتابداران و ...
  • حسنلو، سکینه (۱۳۸۹). دیدگاه اعضای انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ...
  • رابین، ریچاد ای (۱۳۸۸). مبانی علوم کتابداری و اطلاع رسانی. ...
  • ریسمانباف، امیر (۱۳۸۸). مقدمه ای بر اخلاق حرفه ای در ...
  • فرامرز قراملکی، احد (۱۳۸۲). اخلاق حرفه ای. تهران: مولف ...
  • لطیفی، معصومه (۱۳۸۷). بررسی دیدگاه کتابداران کتابخانه های مرکزی دانشگاه ...
  • منوریان، ستاره (۱۳۸۳). اخلاق کتابداری از دیدگاه کتابداران دانشگاه های ...
  • موسوی زاده، زهرا (۱۳۸۴). ارزش های اخلاقی از نظر متخصصان ...
  • نمایش کامل مراجع