میزان رضایت مندی استفاده کنندگان کتابخانه های عمومی استان خراسان شمالی از فضا و معماری کتابخانه ها

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 109

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_PUBLIJ-17-3_002

تاریخ نمایه سازی: 22 خرداد 1401

چکیده مقاله:

هدف: هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین میزان رضایت مندی استفاده کنندگان کتابخانه­های عمومی خراسان شمالی از معماری کتابخانه ها و بررسی نقاط قوت و ضعف معماری آن ها می باشد. روش: روش پژوهش پیمایشی- توصیفی و ابزار گردآوری داده­ها پرسشنامه است. جامعه آماری شامل کلیه افراد شهرنشین استان خراسان شمالی که امکان استفاده از کتابخانه­های عمومی را دارند و نیز کتابداران و مدیران کتابخانه های عمومی می­باشد. حجم نمونه آماری ۱۴۰ نفر برآورد و برای نمونه­گیری از روش تصادفی طبقه­بندی شده استفاده گردید. همچنین بررسی و تحلیل داده­ها به کمک نرم­افزار spss۱۶ انجام شد. یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که میزان رضایت مندی در ۵ معیار از ۹ معیار معرفی شده، کم تر از حد متوسط (۳) است. همچنین بالاترین میانگین وزنی (۳.۳۴) تنها اندکی بالاتر از حد متوسط (۳) است. بنابراین چنین به نظر می­رسد که میزان رضایت مندی در معیارهای عمومی ارزیابی معماری کتابخانه ها در مجموع نسبتا پایین است. از نظر پرسش­شوندگان وجود فضاهای جنبی و رفاهی نسبتا مهم توصیف شد. میانگین­های وزنی پرسش­های مربوط به میزان مشکلات و ضعف­های معماری فضاهای اصلی کتابخانه­ها (۳.۱۷ تا ۴.۰۳) نشان داد که از نظر پرسش­شوندگان معماری داخلی فضاهای اصلی کتابخانه­ها در مجموع دارای شرایط نامطلوبی بوده و مشکلات زیادی دارد. همچنین بین «میزان رضایت مندی کلی از فضاهای کتابخانه» و سایر معیارهای عمومی ارزیابی معماری کتابخانه رابطه معنی دار و مستقیم مشاهده شد. بین «میزان رضایت مندی کلی از فضاهای کتابخانه» در بین سه گروه مدیران، کتابداران و مراجعان، تفاوت معنی دارای مشاهده نشد. اصالت/ارزش: یافته های این پژوهش می­تواند به مسئولان و مدیران بخش­های مرتبط در شناسایی نقاط قوت و ضعف معماری فضاهای کتابخانه­ای و در تصمیم­سازی و سیاست­گذاری متناسب کمک کند. همچنین یافته های این پژوهش می­تواند به برنامه­ریزان، مشاوران، طراحان و معماران کتابخانه در برنامه­ریزی کالبدی مناسب و طراحی کارآمد و هماهنگ با نیازهای مراجعان یاری رساند.  

نویسندگان

رضا مرادپور

Bojnourd University

محمد مهوش

Bojnourd University

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Enright, Suzanne (۲۰۰۲). Post-Occupancy Evaluation of UK Library Building Projects: ...
  • McCabe, Gerard B. & Kennedy, James R. (eds.) (۲۰۰۳). Planning ...
  • Powell, Mark (۲۰۰۲). Designing Library Space to Facilitate Learning: A ...
  • اباذری، محمدرضا (۱۳۸۵). چگونگی بهره گیری و میزان رضایت مندی ...
  • اسلامی، سیدغلامرضا؛ حناچی، پیروز و کامل نیا، حامد (۱۳۸۸). رویکرد ...
  • حسینی، وجیهه و فتحیان، اکرم (۱۳۸۸). بررسی میزان و عوامل ...
  • خوشرو، احمد (۱۳۸۵). بررسی میزان رضایت استفاده کنندگان از خدمات ...
  • زمانی، بی بی عشرت و اله دادیان، طاهره (۱۳۸۶). میزان ...
  • مرادی مقدم، حسین (۱۳۸۴). میزان رضایت مراجعان از خدمات کتابخانه ...
  • نمایش کامل مراجع