مقایسه اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار، زوج درمانی شناختی-رفتاری و زوج درمانی سیستمی-شناختی گاتمن بر تعادل عاطفی و انتظارات ناکارآمد در زنان دارای علائم کژکاری جنسی

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 208

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJPN-10-1_001

تاریخ نمایه سازی: 9 شهریور 1401

چکیده مقاله:

مقدمه: کژکاری جنسی در بسیاری مواقع با عدم تعادل عاطفی و انتظارات ناکارآمد در آمیخته است. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار، زوج درمانی شناختی-رفتاری و زوج درمانی سیستمی-شناختی گاتمن بر تعادل عاطفی و انتظارات ناکارآمد در زنان دارای علائم کژکاری جنسی اجرا شد. روش کار: پژوهش از نوع نیمه­آزمایشی در سه مرحله پیش­آزمون، پس­آزمون و پیگیری (دو ماهه) با گروه شاهد بود. جامعه آماری زنان مبتلا به کژکاری جنسی همراه با همسران خود در تابستان و پائیز ۱۴۰۰ بودند، که از میان آن­ها ۷۲ زوج به صورت هدفمند انتخاب و در چهار گروه (هر گروه ۱۸ زوج) گمارده شدند. پرسشنامه تعادل عاطفی داینر و همکاران  و پرسشنامه انتظارات از ازدواج جونز و نلسون برای سنجش متغیرهای وابسته در سه مرحله استفاده شد. سه گروه درمانی، هر یک طی ۸ جلسه ۹۰ دقیقه­ای تحت درمان قرار­گرفتند و گروه شاهد هیچگونه درمانی دریافت ننمود. داده­ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه­های تکرار شده و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل گردید. یافته­ ها: نتایج نشان داد در تعادل عاطفی در پس­آزمون و پیگیری بین درمان هیجان مدار (۰۵/۶- و ۸۳/۵-)، درمان شناختی-رفتاری (۸۹/۶- و ۶۷/۶-) و درمان سیستمی-شناختی (۲۸/۶- و ۰۵/۶-) با گروه شاهد (۸۳/۹- و ۸۳/۹-) و در انتظارات از ازدواج نیز بین سه درمان در پس­آزمون (هیجان مدار ۳۸/۳۴، ۳۰ و ۴۴/۱۳، شناختی و رفتاری ۸۳/۳۲، ۶۱/۳۰ و ۸۳/۱۴ و شناختی-سیستمی ۷۲/۳۳، ۳۰ و ۳۹/۱۳) و پیگیری (هیجان مدار ۴۴/۳۴، ۸۳/۲۹ و ۳۳/۱۳، شناختی و رفتاری ۰۵/۳۳، ۳۳/۳۰ و ۷۸/۱۴ و شناختی-سیستمی ۸۹/۳۳، ۹۴/۲۹ و ۳۹/۱۳) با گروه شاهد تفاوت معناداری وجود دارد (۰۱/۰>p). بین سه درمان با یکدیگر در اثربخشی بر تعادل عاطفی و انتظارات از ازدواج تفاوت معناداری به دست نیامد (۰۵/۰انتظارات واقع­بینانه و کاهش انتظارات ایده­آل­گرایانه و بدبینانه در زنان دارای کژکاری جنسی اثربخش هستند. پیشنهاد می­شود در مراکز درمانی این سه درمان برای زنان مبتلا به کژکاری جنسی استفاده شوند.

نویسندگان

مجید فیروزی

Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) Branch

محسن گل پرور

Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) Branch

اصغر آقایی

Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) Branch

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Parker G, Durante K, Hill S, Haselton M. Why women ...
  • Silva G, Lima S, Reis B, Macruz C, Postigo S. ...
  • Jaafarpour M, Khani A, Khajavikhan J, Suhrabi Z. Female sexual ...
  • Fallahchai R, Fallahi M. Gender differences in expectations, purposes and ...
  • Shockley KM, Allen TD. It’s not what I expected: The ...
  • Feeney J, Karantzas G. C. Couple conflict: insights from an ...
  • Bodenmanna G, Kessler M, Kuhna R, Hocker l, Randall A. ...
  • Bagheri S, Sepahmansour M, Hasani F, Emamipour S. The effect ...
  • Hummel SB, van Lankveld JJDM, Oldenburg HSA, Hahn DEE, Kieffer ...
  • Alipanah F. Comparison of the effectiveness of couple therapy based ...
  • نمایش کامل مراجع