نگاهی گذرا به گیاه خار مریم از دیدگاه طب سنتی ایرانی و مطالعات نوین

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 253

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_MUQ-13-1_009

تاریخ نمایه سازی: 18 مهر 1401

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: امروزه از گیاه خار مریم (با نام علمی (Silybum marianum، برای پیشگیری و درمان اختلالاتی همچون نارسایی کبد، کبد چرب غیرالکلی، دیابت، بیماری های عفونی، خونی و پوستی استفاده می شود. در این مطالعه مروری، به بررسی دیدگاه های طب سنتی ایرانی درخصوص این گیاه و بررسی تطبیقی آن با مطالعات جدید پرداخته شد. روش بررسی: در این مطالعه مروری ابتدا در زمینه گیاه خار مریم و کاربردهایش در منابع طب ایرانی جستجو شد، سپس در پایگاه های اطلاعاتی مانند PubMed, Google scholar and SID، اثرات درمانی آن با عباراتی مانند دیابت، بیماری های کبدی و کلیوی، سرطان و پوست بررسی گردید؛ سپس به مقایسه کاربردهای این گیاه در طب جدید و ایرانی پرداخته شد. یافته ها: در طب سنتی، گیاه خار مریم با عنوان «حرشف بری» معرفی شده و در درمان بیماری های کبد، صفرا و اختلالات پوستی، ورم ، تقویت هضم مورد استفاده است؛ امروزه در مطالعات بسیاری، اثرات این گیاه بررسی شده است و خواصی همچون درمان بیماری های کبدی، کلیوی، پوستی، کنترل قند خون و متابولیسم چربی ها، تقویت سیستم ایمنی و اثرات ضدسرطان آن به اثبات رسیده است. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد برخی خواص گیاه خار مریم مانند محافظت و کمک به درمان بیماری های کبد، درمان اختلالات پوستی و اثرات ضدسرطان که در مطالعات نوین به اثبات رسیده، در متون طب سنتی به آن اشاره شده است؛ لذا به نظر می رسد آمیزه های طب سنتی می توانند در مداخلات پزشکی نوین سودمند باشند.

کلیدواژه ها:

Medicine ، Traditional ، Milk Thistle ، Non-alcoholic Fatty Liver Disease. ، طب ، سنتی ، خارمریم ، بیماری کبد چرب غیر الکلی.

نویسندگان

فاطمه تویسرکانی

Department of Iranian Traditional Medicine, School of Iranian Traditional Medicine, Qom University of Medical Sciences

احمد حرمتی

Department of Gastroenterology & Hepatology, Research Center for Gastroenterology & Liver Diseases, School of Medicine, Qom University of Medical Sciences

حسین مرادی

Department of Iranian Traditional Medicine, School of Iranian Traditional Medicine, Qom University of Medical Sciences

فاطمه علی اصل

Department of Iranian Traditional Pharmacy, School of Traditional Medicine, Qom University of Medical Sciences

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Ghahramani A. JZP Iranian Color Flora. Tehran: Forest and Rangeland ...
  • ibn ʻUmar Anṭākī D, Sezgin F. Tadhkirat ūlī al-albāb wa-al-jāmiʻ ...
  • Hakim Momen SM. Tohfah Al-momenin. Qom: Noore Vahy Publisher; ۲۰۱۲. ...
  • Avicenna H. Al-Qanon fi al-Tibb (Canon on medicine.), vol. ۲. ...
  • Al-Nafis I. Al-Shamil Fi Al-Sinaa Al-Tibbiyyah. Abu Dhabi (UAE): Al-Mujammaa ...
  • نمایش کامل مراجع