تحلیل روش های مجدد بکارگیری پساب خانگی برای مصارف کشاورزی/ آبیاری محصولات زراغی با استفاده از مدل تلفیقی SWOT-QSPM، مطالعه موردی: تصفیه خانه فاضلاب شهر سبزوار

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 161

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IWRR-18-1_001

تاریخ نمایه سازی: 24 بهمن 1401

چکیده مقاله:

فاضلاب های تولیدی در منازل را می‎ توان به دو گروه تقسیم بندی کرد. فاضلاب تولیدشده از مصارف خانگی مانند استحمام و لباسشویی، روشویی و ظرفشویی را با نام آب خاکستری و فاضلاب تولیدشده از توالت ها را آب سیاه می نامند. در خیلی از سامانه های مورد استفاده در دنیا، آب خاکستری با آب سیاه ترکیب شده و توسط سیستم فاضلاب شهری دفع می گردد؛ درحالی که آب خاکستری به دلیل داشتن میزان آلودگی کمتر، از کیفیت بهتری برخوردار بوده و پتانسیل بیشتری برای استفاده مجدد دارد. در این مطالعه با استفاده از مدل تلفیقی تحلیل SWOT و ماتریس QSPM بایدها و نبایدهای استفاده از پساب حاصل از تصفیه خانه سبزوار مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج آزمایشات بر روی پساب خروجی، استفاده از این پساب برای کشاورزی به دلیل تراکم کلیفرم خارج از محدوده مجاز توصیه شده در استانداردهای ملی و  بین المللی، مستلزم گندزدایی بیشتر پساب پیش از کاربرد است. با این حال به طور کلی و با توجه به نتایج به دست آمده از بررسی کیفیت شیمیایی و میکروبی پساب (TDS ،Nitrate ،Nitrite ،EC و تخم انگل) و مقایسه با استانداردها نشان می ‎دهد که در اکثر سال های مورد مطالعه کیفیت پساب خروجی از تصفیه ‎خانه فاضلاب شهری سبزوار در محدوده مجاز استانداردهای مذکور بوده است و آن را می توان برای آبیاری گیاهان صنعتی و علوفه ای که به صورت مستقیم توسط انسان استفاده نمی شود و یا فضای سبز شهری (با رعایت الزامات بهداشتی توسط کارگران) به کاربرد. همچنین، با توجه به اینکه افکار عمومی در استفاده از پساب تا حدودی منفی است باید به دنبال فرهنگ سازی مثبت با برگزاری رویدادها در سطح شوراها و دهیاری ها و مردم روستاها بود. مزید بر این به علت بیابانی بودن منطقه برای احیای بیولوژیک مانند کاشت گیاهانی چون تاغ و قره داغ و گونه هایی مانند آتریپلکس می توان از پساب خروجی استفاده نمود. همچنین، با توجه به وجود کارخانه هایی همچون شن شویی و کارخانه سیمان در منطقه و قیمت مناسب پساب خروجی و صرفه‎ جویی در آب، شرایط استفاده از پساب در این گونه کارخانه ها می تواند ضمن مطالعه، تحقیق و کارشناسی، مدنظر قرار گیرد.

کلیدواژه ها:

تصفیه‎ خانه فاضلاب سبزوار ، استفاده مجدد از پساب ، برکه تثبیت ، SWOT ، QSPM

نویسندگان

سید احمد نوربخش

دانشجوی مقطع دکتری علوم و مهندسی آب، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس، تهران، ایران.

حسین حسن پور درویشی

دانشیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرقدس،تهران،ایران

حسین ابراهیمی

دانشیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرقدس،تهران،ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Aalton I (۲۰۰۶) Degradation of a commercial textile biocide with ...
  • Zarrabi A, Mahboobfar MR (۲۰۱۴) Application of SWOT-QSPM model in ...
  • نمایش کامل مراجع