بکارگیری ارزیابی چرخه حیات (LCA) در مقایسه اثرات محیط زیستی سامانه های نمک زدایی اسمز معکوس با آبگیری مستقیم از دریا و چاه های ساحلی در سامانه های نمک زدایی چابهار و کنگان

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 178

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IWRR-16-1_019

تاریخ نمایه سازی: 29 بهمن 1401

چکیده مقاله:

رشد روز افزون تقاضا برای آب و محدودیت دسترسی به منابع آب شیرین منجر به استفاده از نمک زدایی آب دریا در کشورهای زیادی، به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک گردیده است. با توجه به اهمیت اثرات محیط زیستی سامانه های نمک زدایی، تحقیق حاضر با هدف مقایسه اثرات محیط زیستی سامانه های نمک زدایی چابهار و کنگان انجام پذیرفت. روش نمک زدایی در هر دو سامانه، اسمز معکوس بوده و در سامانه کنگان روش تامین آب از چاه های ساحلی و به طور غیرمستقیم از آب خلیج فارس و در چابهار به طور مستقیم از آب دریای عمان می باشد. در این تحقیق برای بررسی اثرات زیست محیطی از روش ارزیابی چرخه حیات (LCA) استفاده گردید. پس از تهیه لیست کاملی از موجودی مواد و انرژی در تمامی مراحل تولید آب شیرین، با بهره گیری از روش ارزیابیIMPACT ۲۰۰۲+ نسخه(۲.۱۵) و نرم افزار SimaPro۹ اثرات محیط زیستی تمامی مراحل فرآیند نمک زدایی آب دریا بر طبقات مختلف اثر مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، بیشترین اثر در هر دو سامانه مربوط به تغییرات اقلیمی و کاهش منابع اولیه بود. به طوری که به ازای تولید ۱ مترمکعب آب شیرین در سامانه کنگان و چابهار به ترتیب معادل ۲۲۴/۳ و ۶۲۷/۳ کیلوگرم دی اکسیدکربن تولید و ۰۳۵/۵۵ و ۹۲۸/۶۱ مگاژول کاهش در منابع اولیه ایجاد می شود. اثرات محیط زیستی در سامانه کنگان به صورت معنی داری کمتر از سامانه چابهار است. لذا به نظر می رسد، استفاده از چاه های ساحلی برای تامین آب ورودی در سامانه های نمک زدایی مناسب تر می باشد.

نویسندگان

مرتضی بخشایش

دانشجوی دکتری/ گروه محیط زیست، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران.

مریم فراهانی

استادیار/ گروه محیط زیست، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران.

آزیتا بهبهانی نیا

استادیار/ گروه محیط زیست، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :