عوامل موثر بر میزان شوری و ECرودخانه میمه و راهکارهای علاج بخشی

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 178

فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IWRR-15-3_028

تاریخ نمایه سازی: 29 بهمن 1401

چکیده مقاله:

با توجه به احداث سد مخزنی در مسیر رودخانه میمه، این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر در کاهش کیفیت آب و ارائه راهکارهای علاج بخشی انجام گردید. برای این منظور با بررسی های میدانی ایستگاه های نمونه برداری (۳۵ ایستگاه) در طول مسیر رودخانه تعیین و به مدت یک سال (۹۵-۹۶) به صورت ماهیانه در ایستگاه های منتخب اقدام به اندازه گیری دبی، EC، دما و نمونه برداری گردید. بعد از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه خصوصیات فیزیکی – شیمیایی آن ها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد کیفیت آب رودخانه از بالادست به سمت پایین دست به تدریج کاهش می یابد؛ بطوریکه در محل اتصال رودخانه سرکده به رودخانه میمه در اثر ورود آب چشمه گوگردی قدح و رودخانه سیول به ترتیب با متوسط سالانه هدایت الکتریکی ۲۱۶۰۰ و ۷۷۷۵۰ میکرو زیمنس بر سانتیمتر، مقدار هدایت الکتریکی رودخانه به بیش از ۲۳۰۰۰ میکرو زیمنس بر سانتیمتر می رسد؛ بنابراین پس از تلاقی رودخانه سرکده با رودخانه میمه، مقدار هدایت الکتریکی رودخانه میمه به بیش از ۱۱۰۰۰ میکرو زیمنس بر سانتیمتر می رسد. جهت علاج بخشی این مشکل و بهبود کیفیت آب، راهکارهایی از قبیل احداث کانال هایی در محل زون های شوری، بسترسازی مناسب، احداث تونل و خط لوله با قطر مناسب جهت انتقال آب عوامل شوری به پایین دست سد میمه پیشنهاد می شود.

نویسندگان

حاجی کریمی

استاد / دانشکده کشاورزی، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه ایلام،

قباد رستمی زاد

استادیار/ ، بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان،

علیرضا حسینی

استادیار/ گروه آبیاری،دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام،

سجاد مقدسی فر

دانش آموخته کارشناسی ارشد آبخیزداری/ دانشگاه ایلام،

احمدرضا کریمی

دانشجوی کارشناسی زمین شناسی/دانشگاه بوعلی سینا همدان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :