استفاده از میانگین وزن دار مرتب (OWA) برای تهیه نقشه نواحی مناسب جهت تغذیه آب زیر زمینی در محدوده دشت سلفچگان قم، ایران

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 159

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IWRR-15-2_022

تاریخ نمایه سازی: 29 بهمن 1401

چکیده مقاله:

با توجه به اهمیت کاهش سطح آب های زیر زمینی در مناطق با اقلیم خشک، ارائه روش های مناسب جهت تعیین مناطق مناسب برای تغذیه آب های زیر زمینی از اهمیت بالایی برخوردار است. از این رو، هدف این تحقیق، استفاده از عملگر تصمیم گیری چندشاخصه میانگین وزن دار مرتب (OWA) و روش فازی سازی لایه ها برای تولید نقشه های نواحی مناسب جهت تغذیه آب زیرزمینی برای محدوده سلفچگان واقع در استان قم بود. در این راستا از لایه های اطلاعاتی شامل اطلاعات چاه ها، نقشه ها و گزارش های خاک شناسی، مدل رقومی ارتفاعی و تصویر سنجنده لندست ۸OLI استفاده گردید. نقشه های تناسب با استفاده از OWA با بهره گیری از رویکرد های وزن دهی ترتیبی مختلف دارای ریسک پذیری متفاوت (چهار رویکرد) به منظور اعمال وزن دهی به دست آمد. در نهایت با اعمال فیلتر کاربری زمین و همچنین شروط نزدیکی به آبراهه ها و خطواره ها، نقاطی به عنوان نقاط منتخب به منظور تغذیه آب های زیر زمینی تعیین شد. رویکردهایی دارای ریسک پذیری کمتر (رویکردهای اول و سوم)، هیچ نقطه ای را به عنوان نقاط مناسب به منظور تغذیه آب های زیر زمینی ارائه نکردند؛ اما رویکرد دوم و چهارم به ترتیب ۱۱ و ۲۵ محدوده ارائه نمودند. به منظور بررسی همبستگی لایه های اطلاعاتی و نتایج از تحلیل مولفه های اصلی استفاده شد. نتایج تحلیل نشان داد که لایه های شیب و نفوذ دارای همبستگی بالای مثبت (بیش از ۷۵%) و لایه هدایت الکتریکی دارای همبستگی منفی در مولفه اول (بیش از ۵۰%) بوده است.

کلیدواژه ها:

ارزیابی چند شاخصه ، میانگین وزن دار مرتب (OWA) ، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) ، تغذیه مصنوعی آب زیر زمینی

نویسندگان

محمدسعید میرآخورلو

دانش آموخته کارشناسی ارشد مدیریت منابع آب/ گروه مهندسی منابع آب، دانشکده عمران، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران

مجید رحیم زادگان

استادیار/ گروه مدیریت منابع آب، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Abdi H and Williams LJ (۲۰۱۰) Principal component analysis. Wiley ...
  • Kolsi SH, Bouri S, Hachicha W, and Dhia H Ben ...
  • نمایش کامل مراجع