بررسی تاثیر خاکستر بادی و مشتقات آن بر عملکرد دو رقم برنج (چمپا و عنبر بو) در خاک های آلوده به کادمیوم

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 127

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJSWR-53-6_009

تاریخ نمایه سازی: 31 اردیبهشت 1402

چکیده مقاله:

کادمیوم یکی از فلزات سنگین است که نتایج تحقیقات اخیر حاکی از سمیت شدید بیولوژیکی، برگشت ناپذیری، انباشت و عدم تجزیه پذیری این عنصر در طبیعت می باشند که تجمع آن در خاک سبب کاهش حاصلخیزی خاک و عملکرد محصولات زراعی می شود. یکی از روش های بهبود حاصلخیزی خاک های آلوده، استفاده از مواد زائد و دورریختنی از جمله خاکستر بادی و مشتقات آن می­باشد. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر تیمار مشتقات خاکستر بادی و ژنوتیپ بر عملکرد برنج در خاک آلوده شده با کادمیوم انجام پذیرفت که طی آزمایشی دوساله در سال های زراعی ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ به صورت کشت مزرعه­ای و ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به روش کشت گلدانی در اراضی شخصی واقع در شهرک خیبر از توابع شهرستان دزفول اجرا گردید. این تحقیق به روش اسپلیت پلات و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. عامل اصلی شامل تیمار خاکستر بادی و مشتقات آن در چهار سطح تیمار کنترل (خاک معمولی مزرعه آلوده به کادمیوم بدون خاکستر و مشتقات آن)، خاکستر بادی، تیمار ماده واسطه ای و زئولیت، و عامل فرعی ژنوتیپ در دو سطح شامل رقم چمپا و عنبربو بود. صفات مورد بررسی عملکرد دانه و وزن خشک بوته می­باشد. مقایسه میانگین تیمارها به روش دانکن و در دو سطح احتمال ۱ و ۵ درصد انجام شد. طبق نتایج به­دست­آمده، تیمار خاکستر بادی و مشتقات آن، ژنوتیپ و اثر متقابل تیمار خاکستر بادی و مشتقات و تیمار ژنوتیپ همگی بر روی میزان عملکرد برنج تاثیر معنی داری در سطح احتمال ۱ درصد در هر دو آزمایش مزرعه ای و گلدانی داشتند. به­طوری­که کمترین و بیشترین میزان محصول با مقدار ۴۲/۳۰۶۵ و ۹۶/۳۵۵۵ کیلوگرم در هکتار در آزمایش مزرعه‎ای و ۵۴/۳۱۶۲ و ۱/۳۶۶۸ کیلوگرم در هکتار در آزمایش گلدانی به ترتیب در تیمار شاهد و رقم عنبربو و تیمار خاکستر بادی و رقم چمپا به­دست آمد. اختلاف به­دست­آمده از نظر آماری در سطح ۵ درصد طبق آزمون دانکن معنی­دار بود. به طوری که با توجه به نتایج مقایسه میانگین بیشترین میزان عملکرد در هر دو آزمون مزرعه ای و گلدانی در تیمار مواد واسطه ای و رقم چمپا مشاهده شد.

نویسندگان

احلام ملک ناصری

Department of Soil Science, Dezful Branch, Islamic Azad University, Dezful, Iran.

شهرام گودرزی

Department of Soil Science, Healthy and Organic Products Technology Research Center, Dezful branch, Islamic Azad University, Dezful, Iran.

عبدالامیر یوسفی

Department of Soil Science, Healthy and Organic Products Technology Research Center, Dezful branch, Islamic Azad University, Dezful, Iran.

علی افروس

Department of Water Engineering, Healthy and Organic Products Technology Research Center, Dezful branch, Islamic Azad University, Dezful, Iran.

آرش برزو

Department of Agronomy, Varamin-Pishva Branch, Islamic Azad University, Varamin, Iran.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Ahmaruzzaman, M. (۲۰۱۰). A review on the utilization of fly ...
  • Aminiyan, M. M., Hosseini, H., & Heydariyan, A. (۲۰۱۸). Microbial ...
  • Amouei, A. I., Mahvi, A. H., & Naddafi, K. (۲۰۰۶). ...
  • Ghrair, A. M., Ingwersen, J., & Streck, T. (۲۰۱۰). Immobilization ...
  • Iskandar, I. K., & Kirkham, M. B. (Eds.). (۲۰۰۱). Trace ...
  • Jafari, M., Ebrahimi, S., & Movahed Naeini, S. A. (۲۰۱۳). ...
  • Khadem, S. A., Galavi, M., Ramrodi, M., Mousavi, S. R., ...
  • Krämer, U. (۲۰۰۵). Phytoremediation: novel approaches to cleaning up polluted ...
  • Polat, E., Karaca, M., Demir, H., & Onus, A. N. ...
  • نمایش کامل مراجع