مقایسه کارایی بالینی ماتریکس درمان پذیرش و تعهد با درمان پذیرش و تعهد متمرکز بر شفقت و درمان شناختی- رفتاری هافمن بر اختلال اضطراب اجتماعی

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 154

فایل این مقاله در 29 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_QAPSY-17-2_002

تاریخ نمایه سازی: 10 تیر 1402

چکیده مقاله:

هدف: شواهد تجربی و نظری نشان می­دهد که مداخله­ های­ شناختی- رفتاری، کارایی پایداری ندارند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه کارایی بالینی ماتریکس درمان­ پذیرش ­و تعهد با درمان ­­پذیرش ­و تعهد متمرکز بر شفقت و درمان­شناختی- رفتاری هافمن بر اختلال اضطراب اجتماعی انجام شد. روش­: این پژوهش از نوع کارآزمایی ­بالینی یک­سر کور با طرح آزمایشی تک­آزمودنی با خط پایه ­چندگانه ناهمزمان بود که به­روش ­نمونه­ گیری هدفمند در طی ۱۲­جلسه ۶۰ ­دقیقه­ ای با پیگیری ۲ ­ماهه بر روی ۹­ دانشجو با اختلال اضطراب اجتماعی اجرا شد. برای مقایسه نتایج این سه الگوی ­مداخله­ ای، از مقیاس اضطراب­­ اجتماعی ­لیبویتز (هیمبرگ و همکاران، ۱۹۹۹)، فرم کوتاه مقیاس خود­ شفقت­ورزی (ریس و همکاران، ۲۰۱۱)، نسخه دوم پرسشنامه ­پذیرش ­و عمل (باند و همکاران، ۲۰۱۱) و پرسشنامه زندگی ­ارزشمند (ویلسون و همکاران، ۲۰۱۰) استفاده شد. داده­ها به روش ترسیم­دیداری، درصد بهبودی، شاخص ­تغییر پایا و شاخص­ های شش­گانه کارایی بالینی تحلیل شدند. یافته­ ها: نتایج نشان داد که­ هر سه روش مداخله ­ای در کاهش اضطراب ­اجتماعی (۲.۵۸->Z) و افزایش انعطاف ­پذیری­ موثر و از لحاظ بالینی معنادار است (۲.۵۸Z>). با ­این ­وجود، درمان­شناختی- رفتاری هافمن در افزایش خود شفقت ­ورزی و زندگی­ ارزشمند از لحاظ بالینی موثر و معنادار نبود (۱.۹۶>Z)، و این نتایج نیز در پایان دوره پیگیری ۲­ماهه حفظ شد. نتیجه ­گیری: بنابراین ماتریکس درمان ­پذیرش ­و تعهد و درمان ­پذیرش و تعهد متمرکز بر شفقت از نظر اندازه ­­تغییر، ثبات، کلیت ­تغییر و ایمنی در مقایسه با درمان­شناختی- رفتاری هافمن، کارایی بالینی موثرتری دارند، اما هر سه روش مداخله در میزان ­پذیرش و عمومیت تغییر مشابه بودند.

کلیدواژه ها:

اضطراب اجتماعی ، انعطاف پذیری ، درمان شناختی-رفتاری ، درمان پذیرش و تعهد متمرکز بر شفقت ، ماتریکس درمان پذیرش و تعهد

نویسندگان

حمید اسدی

دانشجوی دکترا روان شناسی بالینی، گروه روان شناسی بالینی، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیراز، شیراز، ایران.

مسعود محمدی

گروه روان شناسی بالینی، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیراز، شیراز، ایران.

قاسم نظیری

گروه روان شناسی بالینی، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی ،واحد شیراز، شیراز، ایران.

اعظم داودی

گروه روان شناسی بالینی، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیراز، شیراز، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • آزاده قهفرخی، سیده منیره؛ کاظمی زهرانی، حمید؛ بشارت، محمدعلی.(۱۳۹۴). اثربخشی ...
  • اسماعیلی, لیلا؛ امیری, شعله؛ عابدی, محمد رضا؛ مولوی, حسین .(۱۳۹۷). ...
  • روحی، رومینا؛ سلطانی، امان­الله؛ زین­الدین میمند، زهرا؛ رضوی نعمت­اللهی، ویدا ...
  • عباسی، ایمانه؛ فتا، لادن.؛ مولودی، رضا؛. ضرابی ، حمید .(۱۳۹۱). ...
  • هاشمی، تورج؛ احمدبیگی، نسرین؛ پرواز، سهیلا و کریمی شهابی، رقیه ...
  • Gilbert, P. (۲۰۱۴). The origins and nature of compassion focused ...
  • Lutz, A., Slagter, H. A., Dunne, J. D., & Davidson, ...
  • نمایش کامل مراجع