اهمیت شناخت سنگ شناسی و دوام سنگ، در ارزیابی پایداری سازند آغاجاری

سال انتشار: 1379
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,944

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SGSI04_141

تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1385

چکیده مقاله:

اثر سنگ شناسی ( کانی شناسی رس ها ) روی شکفتگی و دوام ( هوازدگی شتابدار) 16نمونه از مارن ها و ماسه سنگ های سازند آغاجاری در شرق شهر اهواز مطالعه شده و رده بندی مهندسی سنگ ها براساس شاخص شکفتگی و دوام انجام گرفته است. از کانی شناسی رس ها، به منظور شناخت رابطه سنگ شناسی با شاخص دوام و شکفتگی در دور دوم آزمایش استفاده شده و بر مبنای آن، ارزیابی ناپایداری شیب ها انجام گرفته اسن. تاثیر میزان رطوبت و هوازدگی روی شاخص دوام و شکفتگی ماسه سنگ ها و مارن های سازنده آغاجاری بررسی شده است. شاخص شکفتگی و دوام برای مارن های رسی کم تا متوسط، برای مارن های سیلتی و ماسه سنگ ها متوسط تا زیاد بوده است. هیچ کدام از نمونه های آزمایش شده، دوام خیلی زیاد نداشته اند. آزمایش پرتو ایکس، فراوانی کانی های ایلیت و کائولینیت را در نمونه ها مشخص کرده اند. مارن ها با داشتن سن مشابه به دلیل دارا بودن مقادیر مختلفی از کانی های رسی، رفتارهای متفاوتی را در مقابل جذب آب نشان می دهند. مسئله سازترین سنگ در سازند آغاجاری در شرق شهر اهواز، لایه ای مارنی به رنگ سرخ است که در عمق تقریبا 6متری از سطح زمین قرار دارد و با داشتن دوام کم و حد روانی بالا، بسیار مستعد خزش و لغزش است. منازل مسکونی، دکل های مخابراتی و محل منبع آب که بر روی این واحد مارنی قرار دارد، از نظر پایداری شیب، مکان هایی بحرانی محسوب می شوند. کاهش طبیعی کربنات ها به واسطه انحلال، عامل دیگری در کاهش دوام و ناپایداری شیب های سنگی و خاکی منطقه به شمار می آید. تخلیه کلسیت که با وجود پدیده رگاب خاک در بررسی های صحرایی مشخص شده است، معرف شدت هوازدگی شیمیایی در ناحیه است.

نویسندگان

محمد حسین قبادی

عضو هیئت علمی گروه زمین شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ؛- قبادی، م. ح. 1376، اهمبت زمبن شناسی و ژئوتکنیک ...
  • قبادی، م. ح. 1378، حطران زیست محیطی در شرق اهواز، ...
  • قادی.، م. ح. 1378، دوام ساز ند آغاجاری در شرق ...
  • Gamble, .I.C. 1971. Durahility - Plasticit; classification of shales _ ...
  • نمایش کامل مراجع