اثربخشی آموزش تاب آوری در کاهش استرس و اقدام به خودزنی سربازان، در شهر تهران در سال ۱۳۹۷

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 83

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_MILIT-22-1_003

تاریخ نمایه سازی: 30 مرداد 1402

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: سربازی دوران پر استرسی است که احتمال خودزنی در آن وجود دارد، از این رو بررسی راه های کاهش آن ضروری است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش تاب آوری در کاهش استرس و اقدام به خودزنی و افزایش تاب آوری سربازان می باشد. روش­ ها: پژوهش حاضر به روش نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون همراه با گروه کنترل در انتظار درمان در سال ۱۳۹۷ انجام شد. جامعه آماری شامل ۲۰ نفر از سربازان مراجعه کننده به بیمارستان ۵۰۵ ارتش در شهر تهران بود که به صورت نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند و در ۲ گروه ۱۰ نفری (آزمایش و کنترل) تخصیص یافتند. گروه آزمایش در ۱۰ جلسه ۹۰ دقیقه­ ای تحت آموزش تاب­ آوری قرار گرفت، در حالی که گروه کنترل هیچ مداخله ­ای دریافت نکرد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه های استرس ادارک شده (PSS)، پرسشنامه خودگزارشی خودزنی کلونسکی و تاب آوری کانر (ISAS) و دیویدسون (CD-RIS) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیره و نرم افزار SPSS نسخه ۲۴ استفاده شد. یافته ها: میانگین سن سربازان در گروه آزمایش و کنترل به ترتیب ۲/۳±۲۰/۶ و ۱/۵±۲۰/۴ سال و میانگین طول مدت خدمت سربازی به ترتیب ۲/۵±۵/۳ و ۴/۱±۶/۷ ماه بود. برنامه آموزش تاب آوری به طور معنا داری استرس (۹۸%) و اقدام به خودزنی (۹۱%) را در سربازان گروه مداخله کاهش و تاب آوری را بطور معنی داری (۹۸%) افزایش داد (۰.۰۰۱>p). نتیجه گیری: به نظر می­رسد آموزش تاب آوری در بهبود نشانگان استرس و اقدام به خودزنی و تاب آوری در سربازان موثر می­باشد و می­توان از آن در محیط­ های پادگانی استفاده نمود.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

یوسف اسفندیار

Master Student of Clinical psychology, Azad university of Medical Sciences, Medicine Faculty, Clinical Psychology Department, Tehran, Iran.

امیرمحسن راه نجات

Clinical Psychology Department, Medicine Faculty, AJA University of Medical Sciences, Tehran, Iran

مرضیه موسوی

Assistant Professor of Azad University of Medical Sciences, Medicine Faculty, Clinical Psychology Department, Tehran, Iran.

بهنوش صبایان

Ph.D. candidate of Clinical psychology, AJA university of Medical Sciences, Medicine Faculty, Clinical Psychology Department, Tehran, Iran.