بررسی تاثیر جو سازمانی بر اشتراک دانش و رفتار کار نوآورانه (موردمطالعه: شرکت های دانش بنیان استان فارس)

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 53

فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_LIRJ-13-2_010

تاریخ نمایه سازی: 7 اسفند 1402

چکیده مقاله:

مقدمه: این پژوهش با هدف بررسی تاثیر جو سازمانی بر اشتراک دانش و رفتار کار نوآورانه کارکنان شرکت­های دانش بنیان و انجام شده است. روش­شناسی: پژوهش حاضر بر اساس هدف، کاربردی و ازنظر روش گردآوری اطلاعات، آزمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کارکنان رسمی شرکت­های دانش بنیان استان فارس در سال ۱۴۰۰ است. بر اساس فرمول کوکران، حجم نمونه آماری ۱۹۰ نفر است. به منظور گردآوری داده­ها از پرسشنامه­ استاندارد جو سازمانی جین و همکاران (۲۰۱۵)، پرسشنامه اشتراک دانش جین و همکاران (۲۰۱۵) و پرسشنامه رفتار کار نوآورانه جانسن (۲۰۰۴) استفاده شد. برای تحلیل داده از آزمون­های تحلیل عامل تاییدی و مدل یابی معادلات ساختاری در نرم­افزار اسمارت پی­ال­اس استفاده شد. مقدار پایایی پرسشنامه به کمک آلفای کرونباخ محاسبه گردید. یافته­ها: نتایج نشان داد جو سازمانی بر رفتار کار نوآورانه تاثیر مستقیم و مثبت دارد (۱۶۰/۴t=). همچنین جو سازمانی بر اشتراک­گذاری دانش تاثیر مستقیم و مثبت دارد (۵۲۲/۹t=). از طرفی اشتراک­گذاری دانش نیز به صورت مستقیم تاثیر معنادار و مثبتی بر رفتار کار نوآورانه دارد (۵۷۵/۲t=). جو سازمانی به واسطه اشتراک­گذاری دانش بر رفتار نوآورانه تاثیر غیرمستقیم دارد (۵۱۶/۳z=). تاثیر مثبت غیرمستقیم جو سازمانی بر رفتار کار نوآورانه به واسطه اشتراک دانش افزایش یافته است. نتیجه­گیری: نقش مثبت اشتراک دانش در ارتباط بین جو سازمانی و رفتار کار نوآورانه نشان دهنده جایگاه و اهمیت فرایند به اشتراک­گذاری دانش در شرکت­های دانش­بنیان است. بر این اساس شرکت های دانش بنیان، به منظور استفاده بیشینه از رفتار کار نوآورانه کارکنان خود می بایست جو سازمانی مناسبی را جهت اشتراک­گذاری دانش در بین کارکنان خود فراهم نمایند.

نویسندگان

پروین نجف پور مقدم

عضو هیات علمی گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

علی بیرانوند

دانشیار، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

عرفانه راسخ جهرمی

مربی، گروه اقتصاد دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Abukhait, R. M., Bani-Melhem, S., & Zeffane, R. (۲۰۱۹). Empowerment, ...
  • Davenport, T. H., & Prusak, L. (۱۹۹۸). Working knowledge: How organizations ...
  • https://www.proquest.com/openview/c۱۸fb۲a۸f۴۴cecee۰۳dfdd۶d۸f۵۳۹abe/۱?pq-origsite=gscholar&cbl=۱۸۷۵۰&diss=yMcMurray, A. J., Islam, M., Sarros, J. C., & Pirola‐Merlo, ...
  • نمایش کامل مراجع