دود اسپند، مزایا و معایب

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 165

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IRNAT-8-5_010

تاریخ نمایه سازی: 8 اسفند 1402

چکیده مقاله:

استفاده گسترده و سنتی مردم ایران در دود کردن اسپند در مراسم مختلف و وجود ابهامات در مورد مفید، سرطان زا و روان گردان بودن دود اسپند باعث شد، ستون گیاهان دارویی این شماره از نشریه به این موضوع بپردازد.با توجه به تحقیقات انجام شده در مورد اسپند (یا اسفند با نام علمی Peganum harmala) و اثرات آن، تاکنون بیش از ۳۰۸ ترکیب از اسپند و دود آن جداسازی و شناسایی شده است که شامل ۹۷ آلکالوئید، ۲۴ فلاونوئید، ۱۰ تری ترپنوئید، ۳ آنتراکینون، ۲ فنیل پروپانوئید، ۱۸ کربوهیدرات، ۱۷ اسید آمینه، ۹۹ ترکیب فرار، ۲۶ اسید چرب، ۳ استرول، ۱ ویتامین، ۱ پروتئین، ۱ کاروتن و ۶ عنصر کمیاب دیگر است. محتوای آلکالوئید تا ۱۰درصد در دانه ها و پس از آن ریشه و کمترین مقدار آن در برگ گیاه است. عمده ترین آلکالوئیدها، هارمین، هارمالین، هارمالول، هارمان و هارمول (از گروه بتا- کربولین ها) هستند. نتایج تحقیقات متعددی در اثبات اثرات ضد باکتریایی، ضد قارچی، ضد ویروسی و ضد انگلی اسپند و حتی مکانیسم این اثرگذاری ها در یک مقاله مروری جمع آوری و ارائه شده است (Zhu et al., ۲۰۲۲). بتا- کربولین ها نیز خاصیت ضد باکتریایی و ضد قارچی دارند (Nenaa, ۲۰۱۰). مقالات بسیاری هم پیرامون خواص دارویی بتا- کربولین ها و به ویژه هارمین وجود دارد که توجه خوانندگان این مطلب را به دو مقاله مروری در این خصوص جلب می کنم (Zhang et al., ۲۰۲۰؛ Moloudizargari et al., ۲۰۱۳).

نویسندگان

فاطمه سفید کن

استاد پژوهش، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :