ارتقاء حس اجتماعی در نواحی مسکونی مبتنی بر تطبیق دو نظریه زبان الگو کریستوفر الکساندر و طرح واره شناختی کیم و کاپلان (با نگاهی به محله تاریخی سرچشمه زنجان)

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 31

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ATJIK-7-14_007

تاریخ نمایه سازی: 8 اردیبهشت 1403

چکیده مقاله:

بیان مساله: ارتقاء حس اجتماعی و تعاملات جمعی، از مطالبات فراگیر در نواحی مسکونی معاصر است که ریشه در کم توجهی به انسان و نیازهایش در برنامه ریزی و طراحی نواحی مسکونی دارد. ویژگی های کالبدی نواحی مسکونی بر نحوه تعاملات جمعی و بروز حس همسایگی ساکنان از طریق افزایش تعداد تعاملات و فراهم کردن محیط های دوستانه تاثیرگذار است.سوال تحقیق: با گسترش نواحی مسکونی جدید و نیاز به فضاهای جمعی:۱. الگوهای طراحی نواحی مسکونی چگونه می توانند به تقویت تعاملات جمعی و حس همسایگی منجرشوند؟ ۲. طرح واره های ذهنی ساکنان پیرامون تعاملات جمعی و حس همسایگی، چه ارتباطی با زبان الگوهای طراحی دارند؟اهداف تحقیق: این پژوهش بر آن است که با استفاده از نظریه طرح واره های ذهنی(حوزه روانشناسی شناختی) و تطبیق آن با نظریه زبان الگوی الکساندر(حوزه برنامه ریزی و طراحی محیطی)، چهارچوبی برای تقویت تعاملات جمعی نواحی مسکونی پیشنهاد نماید.روش تحقیق: به منظور پاسخ به پرسش اول تحقیق، ابتدا کلیات نظریه زبان الگو و ۲۵۳ الگو بررسی شده و الگوهای مرتبط با نواحی مسکونی، به روش تحلیل محتوای منابع معتبر، مورد بازشناسی قرار گرفت. درپاسخ به سوال دوم، مفهوم طرح واره ذهنی و نظریه زبان الگو و ارتباط آن دو، با استفاده از منابع کتابخانه ای، جمع آوری اطلاعات و بررسی به روش تحقیق تفسیری و کیفی، با توصیف و تحلیل محتوای متون، شناسایی و واکاوی گردید.مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق: با بررسی مفهوم طرح واره های ذهنی در زمینه دانش روان شناسی شناختی، سه طرح واره مرتبط با محیط سکونت شامل هویت سکونتی، تعامل فردی- اجتماعی و دلبستگی محلی تبیین شدند و در بررسی ارتباط بین الگوهای طراحی نواحی مسکونی با طرح واره های سکونت-مبنا، راهکاری برای تقویت حس اجتماعی در این فضاها آشکار شد. برای ارتقاء حس اجتماعی ساکنان، طرح واره هویت سکونتی با ۱۱ الگو، طرح واره تعامل فردی با ۱۰ الگو، طرح واره تعامل اجتماعی با ۸ الگو و طرح واره دلبستگی محلی با ۶ الگو نقش آفرینی می کنند. با توجه به ماهیت شناختی طرح واره ها، در هم تنیدگی و پیوستگی الگوهای برنامه ریزی و طراحی از طریق رویداد محوری فضاها، نقش مهمی در ارتقاء کیفی نواحی مسکونی دارد. نتایج پژوهش، اعتبار درونی نظریه زبان الگو را در پیوند با نظریه طرح واره های شناختی برای تقویت تعاملات نواحی مسکونی آشکار می کند. کاربست چهارچوب پیشنهادی در محله تاریخی سرچشمه زنجان، روایی بیرونی مدل پیشنهادی را از طریق ذهن- بنه ها، مولفه ها، زبان الگو و راهکارهای برنامه ریزی و طراحی، آشکار می کند.

کلیدواژه ها:

طرح واره های شناختی ، زبان الگو ، کریستوفر الکساندر ، نواحی مسکونی ، حس اجتماعی: محله سرچشمه

نویسندگان

محمد باقری

استادیار گروه معماری، دانشکده مهندسی معماری، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

مهدیس لقمانی

کارشناس ارشد مهندسی معماری، دانشکده مهندسی معماری، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • الکساندر، کریستوفر، ۱۳۹۳؛ الگوهای استاندارد در معماری، مترجم: فرشید حسینی، ...
  • الکساندر، کریستوفر، ۱۳۹۵؛ زبان الگو: شهرها، مترجم: رضا کربلایی نوری، ...
  • الکساندر، کریستوفر، ۱۳۹۷؛ معماری و راز جاودانگی، راه بی زمان ...
  • بل، سایمون، ۱۳۸۲؛منظر-الگو، ادراک و فرایند، ترجمه بهناز امین زاده، ...
  • جمشیدیها، غلامرضا و همکاران، ۱۳۹۳؛ بررسی نقش احساس تعلق محله ...
  • رحمتی، منیژه و مصطفی بهزاد فر و مرتضی میر غلامی، ...
  • شریف، حمیدرضا و فاطمه محمدعلی نژاد، ۱۳۹۱؛ زبان الگو و ...
  • صالحی معوا، فاطمه و احسان رنجبر، ۱۴۰۱؛ تحلیل و مقایسه ...
  • گل، یان، ۱۳۹۶؛ شهر انسانی، مترجمان: علی غفاری و لیلا ...
  • لنگ، جان، ۱۳۸۱، آفرینش نظریه معماری: نقش علوم رفتاری در ...
  • نایر، پراکاش و جفری لاکنی،۱۳۹۱، زبان طراحی مدرسه، مترجم: ثمانه ...
  • Brower, S. N. (۱۹۹۶). Good neighborhoods: A study of in-town ...
  • نمایش کامل مراجع