مقایسه خصوصیات کمی و کیفی برخی از ارقام جدید گیلاس

سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 907

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

HPNTAP02_107

تاریخ نمایه سازی: 26 مرداد 1397

چکیده مقاله:

ایران یکی از مهم ترین کشورهای تولید کننده گیلاس در دنیا است. خودناسازگاری و دگر ناسازگاری یکی از عوامل مهم محدودکننده تولید این محصول می باشد. استفاده از ارقام خودبارور یکی از راه های حل این مشکل است. با توجه به وجود برخی از ارقام خودبارور خارجی گیلاس در کشور، این مطالعه با هدف بررسی سازگاری 6 رقم وارداتی شامل ارقام قرمز دورفی کلون تری ، سامیت ، استلا ، سامبرست ، سابیما ، بلامارکا و یک رقم داخلی ’سیاه مشهد‘ در شرایط استان خراسان رضوی انجام شد. از طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و هر تکرار شامل سه اصله استفاده شد. نتایج بررسی صفات رویشی نشان داد که بین ارقام مورد مطالعه از لحاظ قدرت رشد رویشی (ارتفاع، عرض تاج و حجم تاج) تفاوت معنی داری وجود داشت. بگونه ای که ارقام سامیت و سان برست به ترتیب از بیشترین و کمترین رشد رویشی برخوردار بودند. در میان ارقام مورد مطالعه، بلامارکا زودگل ترین(7 فروردین) و سامیت دیرگل ترین(17 فروردین) ارقام بوده و از این لحاظ، یک تفاوت ده روزه مشاهده شد. طول دوره گلدهی در یک دامنه 5-10 روزه بود. از لحاظ متوسط وزن میوه ارقام متفاوت بودند. بطوری که سان برست با 9/83 گرم و بلامارکا با 3/14 گرم به ترتیب از بیشترین و کمترین متوسط وزن برخوردار بودند.

کلیدواژه ها:

خصوصیات کمی و کیفی ، خودناسازگاری ، گیلاس

نویسندگان

ابراهیم گنجی مقدم

دانشیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی،سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.

ناصر بوذری

دانشیار، بخش تحقیقات باغبانی موسسه تحقیقات علوم باغبانی، کرج

سیما بینا

تکنسین، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران