بررسی اثرات سمی میکروپلاستیک ها

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,191

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

IHSC12_222

تاریخ نمایه سازی: 13 مهر 1398

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: در حال حاضر، تولید جهانی پلاستیک بالغ بر 330 میلیون تن در سال تخمین زده می شود. پسماندهای پلاستیکی تبدیل به یک آلاینده زیست محیطی فراگیر شده و در سراسر زیستگاه های آبی و خاکی تجمع یافته اند. گزارشهای متعددی مبنی بر پیامدهای زیست محیطی ماکروپلاستیکها در حیات وحش منتشر شده، اما اثرات بالقوه ذرات میکرو 5> ) میلی متر) و نانو 100> ) نانومتر) این مواد پلیمری به خوبی شناخته نشده است. هرچند اطلاعاتی که در این حوزه وجود دارد هنوز در مرحله ابتدایی است، شواهد رو به رشدی در خصوص پیامدهای مورفولوژیکی، رفتاری و تولیدمثلی ناشی از مواجهه با نانوپلاستیکها وجود دارد. از این رو، لازم است تحقیقات بیشتری در مورد تاثیرات احتمالی نانوذرات پلاستیکی بر موجودات زنده از جمله انسان انجام گیرد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر نانوذرات پلی استایرن (PS-NPs) بر کیفیت اسپرم (حرکت، زنده ماندن، مورفولوژی، بلوغ و غلظت) و قدرت باروری موجود در یک مدل حیوانی انجام گرفته است.روشکار: تعداد 30 سر موش صحرایی نر با وزن 195-180 گرم به پنج گروه مساوی تقسیم شدند. گروه اول (کنترل) هیچ ماده ای را دریافت نکردند. 4 گروه تجربی دیگر روزانه به ترتیب 1، 3، 6 و 10 میلیگرم نانو ذرات پلی استایرن بر کیلوگرم وزن بدن در روز به مدت 35 روز دریافت کردند. در پایان آزمایش، اپیدیدیم چپ هر کدام از موش ها برای اندازهگیری پارامترهای کیفیت اسپرم جدا شد.یافته ها: نتایج نشان داد که قرار گرفتن در معرض نانو ذرات پلی استایرن به طور معنی داری باعث کاهش میزان غلظت اسپرم 48/13) درصد)، تحرک 39/43) درصد)، زیست پذیری 47/82) درصد)، بلوغ 20) درصد) و افزایش اسپرمهای با شکل غیرطبیعی 27/7) درصد) شد. علاوه بر این، حیوانات برای ارزیابی هیستوپاتولوژی بیضه ها مورد مطالعه قرار گرفتند و نتایج نشان داد که تغییرات بافتی در بیضه حیواناتی که در مواجهه با دز بالای نانو ذرات پلی استایرن بودند، بیشتر بوده است.نتیجه گیری:هرچند مطالعات بیشتری مورد نیاز است، نتایج حاصل از این مطالعه با توجه به این واقعیت که سلامت باروری مردان روند کاهشی را نشان میدهد مورد توجه بوده و نگرانی های بیشتری را در مورد اثرات سمی پلاستیک ها بر سلامت انسان ایجاد می کند.

نویسندگان

محمد رفیعی

گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات کنترل عوامل زیان آور محیط و کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

اکبر اسلامی

گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات کنترل عوامل زیان آور محیط و کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

فاطمه آمره

گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات کنترل عوامل زیان آور محیط و کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.