بررسی میزان شاخص های استرس اکسیداتیو ناحیه هیپوکامپ در نقص حافظه ناشی ازنانو ذرات اکسید روی در موش صحرایی نر

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 310

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_FEYZ-19-1_006

تاریخ نمایه سازی: 29 مهر 1398

چکیده مقاله:

سابقه و هدف: برخی اثرات مفید نانو ذرات اکسید روی (nano ZnO) باعث توجه گسترده به استفاده از آن در صنایع غذایی و داروییشده است. علیرغم اثرات سودمند، خاصیت دوگانه اکسیداتیو و آنتی اکسیدانی این نانو ذره بر پدیده های شناختی و حافظه، کاملا روشننبوده و چالشی بزرگ بر سر راه کاربرد دارویی آن به وجود خواهد آورد. این تحقیق به منظور بررسی میزان و رابطه شاخص های استرساکسیداتیو ناحیه هیپوکامپ با نقص حافظه ناشی از نانو ذرات اکسید روی طراحی و اجرا شده است. مواد و روش ها: موشهای صحرایی نر بالغ نژاد ویستار250gr 200) به چهار گروه (n=7)؛ 1:) سالین (شاهد تزریق)، 2، 3 و 4) دریافت کننده نانو اکسید روی (1/25mg/kg؛ 2/5 و 5؛ به ترتیب) تقسیم شدند. حافظه دراز مدت در مدل یادگیری اجتنابی غیرفعال در موش ها یک روز پس از دریافت دارو و آموزش بررسی شد. ارزیابی میزان MDA بهعنوان شاخص پراکسیداسیون لیپیدی و مجموع گروه های تیول (SH-) پس از جدا کردن هیپوکامپ از مغز موش های صحرایی به روش بیوشیمیایی صورت گرفت. نتایج: نانواکسید روی بدون تغییر در فعالیت حرکتی، به طور معنی دار [دوزهای 1/25 و 5 (P<0/001) و 2/5 (P<0/01) سبب تخریب حافظه، کاهش معنی دار (P<0/001) در میزان MDA در گروه های دریافت کننده دوزهای بالاتر (2/5mg/kg و 5) و همچنین افزایش معنی دار (P<0/001) در میزان گروههای تیول در دوز بالای نانو اکسید روی (5mg/kg) نسبت به گروه سالین شد. نتیجه گیری: با توجه به نتایج این تحقیق، نانو ذرات اکسید روی با کاهش MDA و افزایش گروه های تیول در هیپوکامپ، اثرات آنتی اکسیدانی نشان داده و به نظر می رسد این اثر نمی تواند توجیه کننده اختلال حافظه ناشی از آن باشد.

نویسندگان

سعید ولی پورچهارده چریک

دانشجوی دکتری فیزیولوژی جانوری، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، واحد علوم و تحقیقات فارس، دانشگاه آزاداسلامی، فارس- دانشجوی دکتری فیزیولوژی جانوری، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز

مهناز کسمتی

دانشیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز

اکبر وحدتی

استاد، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز

سیدابراهیم حسینی

دانشیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز