اصول شناسایی و معرفی محاوط بذرگیری گونه آردوج (Juniperus foetidissima) ارسباران

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 63

فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IRNAT-7-1_008

تاریخ نمایه سازی: 29 دی 1402

چکیده مقاله:

در سند توسعه منابع طبیعی ایران در افق ۱۴۰۴ حدود ۲.۲۰۰.۰۰۰ هکتار جنگل کاری و احیای جنگل در چهار برنامه پنج ساله پیش بینی شده، که از این سطح، ۱۰۰.۰۰۰ هکتار مربوط به جنگل ارسباران است. تعیین محاوط بذرگیری و تشکیل باغ بذر از مطمئن ترین مسیرهای تامین بذر و نهال با کیفیت برای رسیدن به اهداف سند توسعه منابع طبیعی است، به طوری که ۱) بذر استاندارد در اختیار بخش اجرایی قرار می گیرد و ۲) پس روی ژنتیکی جنگل اتفاق نمی افتد. آردوج (Juniperus foetidissima Willd) یکی از عناصر باقی مانده و گونه در معرض تهدیدی است که در ترکیب و تنوع عناصر رویشی جنگل های ارسباران جایگاه ویژه ای دارد. این گونه درختی مقاومت زیادی به شرایط نامساعد محیطی دارد و در حال حاضر بیشتر درختان آن در سخت ترین شرایط زیستی به سر می برند. در این مطالعه، بر اساس تعداد محوطه های بذری و پراکنش آنها، تعداد پایه های بذری و فاصله بین آنها، مساحت محوطه های بذری و صفات پایه های الیت، هشت منطقه در جنگل ارسباران به عنوان محاوط بذرگیری اولیه شناخته شدند. مختصات جغرافیایی و نقشه این مناطق نشان می دهد، توزیع جغرافیایی مناسب و متوازنی برای محاوط بذرگیری آردوج در جنگل های ارسباران وجود دارد. انجام مطالعات مولکولی، آزمون نتاج روی پایه های این مناطق، همچنین مطالعات ژنتیکی روی این محاوط برای بررسی تنوع و ساختار ژنتیکی، تهیه شناسنامه مولکولی و تعیین قرابت های ژنتیکی بین و درون جمعیت های مختلف آردوج برای تشکیل باغ بذر می تواند بسیار سودمند باشد.

نویسندگان

یوسف محمدی

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات زیست فناوری منابع طبیعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران،

شیوا قیطران پور سهریق

دانشجوی دکترای اصلاح نباتات، گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • اسپهبدی، ک.، ۱۳۹۹. لزوم توجه به محوطه های بذرگیری در ...
  • اسپهبدی، ک.، قمری زارع، ع. و مهرابی، ع.ا.، ۱۴۰۰. سیاست ...
  • امامی نسب، م.، اولادی، ر.، پور طهماسبی، ک. و شیروانی، ...
  • سرهنگ زاده، ج.، ۱۳۹۸. مدلسازی مطلوبیت رویشگاه آردوج (Juniperus foetidissima ...
  • عصری، ی. و پرتونیا، ل.، ۱۳۹۵. ویژگی های رویشگاهی و ...
  • قنبری، س. و سفیدی، ک.، ۱۳۹۷. ساختار و پراکنش مکانی ...
  • میرزایی ندوشن، ح.، ۱۳۹۴. باغ بذر درختان جنگلی. دانشگاه تهران، ...
  • نمایش کامل مراجع